El Buzo, un llargmetratge de Günter Schwaiger rodat íntegrament a Eivissa
El director austríac, radicat a Espanya, ha rodat el seu primer llargmetratge de ficció, El Buzo, coproduït per ORF, la televisió pública d’Austria i RTVE. La cintaha estat gravada íntegrament a Evissa durant cinc setmanes. El treball està inspirat en el documental de Schwaiger La maleta de Marta, i tracta sobre la violència masclista, focalitzant-se també en les víctimes de les quals menys es parla: els fills.
El Director Günter Schwaiger, és membre de l’EFA (European Film Academy), de l’Acadèmia de Cine d’Àustria i de l’Acadèmia de Cinema d’Espanya. Nascut a Neumarkt-Salzburg (Àustria) i establert a Espanya des dels anys 90. L’any 2007 va guanyar el Primer Premi de la secció Tems d’Història de la 52º Seminci de Valladolid amb el seu documental “El paradís de Hafner”. L’any 2009 estrena Arena, el seu aclamat documental sobre tauromàquia en el Festival Internacional de Viena, Viennale. L’agost de 2011 estrena al Montreal World Film Festival el seu documental musical Eivissa occident que va ser seleccionat per a competir al IDFA d’Amsterdam. Entre els anys 2012 i 2013 produeix i dirigeix La maleta de Marta, film que també tracta sobre la violència de gènere amb el qual aconsegueix una àmplia repercussió i reconeixement a Espanya i l’estranger.
Desgraciadament la xifra d’agressions i morts va en augment cada any sense que es reaccioni adequadament. Molta gent encara intenta reduir el problema a sectors marginals de la societat, a països subdesenvolupats o a l’emigració. Però la violència de gènere no coneix fronteres ni classes socials. La violència de gènere és un problema universal.
Aquesta pel·lícula es proposa aportar un altre gra de sorra a la lluita contra aquesta calamitat, amb la intenció de conscienciar la societat, trencant clixés i prejudicis i convidant als espectadors a reflexionar.
L’espanyol Alex Brendemühl encapçala el repartiment d’actors de “El Buzo”, interpretant a Paul, famós compositor alemany que viu a Eivissa. L’acusen d’haver maltractat salvatgement a la seva exparella. La filla que tenen va presenciar l’agressió.
Sobre l’esài del rodatge: Eivissa
La violència de gènere no només passa als barris de l’extraradi de les grans urbs o entre famílies d’immigrants. Pot ser que passi també en un lloc tant privilegiat com és Eivissa, entre una comunitat d’alt nivell econòmic i entre persones molt cultes que per la seva elevada educació suposadament són immunes contra aquests tipus de comportament.
Serà fonamental trencar els clixés sobre l’origen de la violència de gènere per a cridar l’atenció sobre la universalitat del problema. Es vol mostrar Eivissa com un lloc cosmopolita, tolerant, bell i excepcional però que s’enfronta als mateixos problemes que tots els altres espais i més quan es tracta de superar una xacra que s’ha amagat durant massa temps.
Els personatges
“Durant la feina a “LA MALETA DE MARTA” vaig poder conèixer també a les filles de la Marta i em vaig adonar que ambdues s’enfrontaven a la seva experiència traumàtica de formes molt diferents. Una l’enfrentava molt obertament i l’altra es va refugiar en la introspecció, el dolor i el silenci. Aquest fet em va cridar molt l’atenció i des d’aleshores no m’ha deixat tranquil. Per això els fills i la seva lluita per a superar el trauma s’han convertit en el centre d’aquesta pel·lícula.”
Però per descomptat són fonamentals també els retrats de la mare de la Lena que és la víctima principal i el del pare d’en Roberto que és el causant de tota la violència.
Schweiger fa el salt a la ficció amb un thriller protagonitzat per l’espanyo Álex Brendemühl i l’austríaca Franziska Weisz que es desenvolupa íntegrament a Eivissa.
L’autor d’altres documentals com “Des que el món és món” (2015), que tractava la crisi des del món rural i va competir en el festival DocumentaMadrid; o el musical “Eivissa Occident” (2011), ha estat investigant el tema de la violència de gènere a Espanya i Europa durant els últims quatre anys. “La xifra d’agressions i morts va en augment cada any sense que es reaccioni adequadament. Molta gent encara intenta reduir el problema a sectors marginals de la societat, a països subdesenvolupats o a l’emigració, però la violència de gènere no coneix fronteres ni classes socials“, opina Schweiger.
Cast
El càsting central de la pel·lícula està format per quatre grans actors. Dos actors molt experimentats i dos fantàstics joves talents.
Julia Richter LENA
Dominic Singer ROBERT
Alex Brendemühl PAUL
Franziska Weiss IRENE
L’Equip tècnic i artístic està conformat per austríacs i espanyols. Pel rodatge fan servir el número màxim de col·laboradors d’Eivissa.
Producción GÜNTER SCHWAIGER FILM PRODUKTION EXTRA FILM
Producción ejecutiva LUKAS STEPANIK / GÜNTER SCHWAIGER (AT/AT)
Guión y dirección GÜNTER SCHWAIGER (AT/AT)
Cámera DAVID AZCANO (ES)
Sonido MIGUEL REJAS (BL)
Arte y Animaciones ARTCHI – CRISTINA GUISADO (ES)
Casting RITA WASZILOVICS (AT)
Maquillaje REGINA BREITFELLNER (AT)
Line Producer MAJO CARDONA (ES)
Montaje GÜNTER SCHWAIGER / MARTIN ELLER (AT/AT)
MUSICA Roland Hackl (AT)
Produida per Günter Schwaiger Film Produktion y Extra Film, amb serveis de producció oferts per Mosolov-P S.L., Günter Schwaiger s’encarrega del guió i la direcció. Les ventes les porta Filmladen.