El Festival Internacional de Cinema d’Eivissa (IFF, de les seves sigles en anglès) es va celebrar entre els dies 31 d’agost i 2 de setembre i és un dels esdeveniments més rellevants de la illa a nivell cultural. Dins de la indústria ha crescut la rellevància d’aquesta gala en la qual es reuneixen artistes del panorama cinematogràfic internacional per premiar cada any als triats pel jurat. L’emblemàtic Falcó D’or, és un guardó amb nom propi, la qual cosa fa d’aquesta gala de premis alguna cosa proper i eivissenc.
En aquesta edició, el director del Festival de Cinema d’Eivissa, ha decidit compartir amb la comunitat cinematogràfica dos projectes que es posaran de cara a la següent gala dels premis: “Ibiza Film Labs” i “Ibiza Shorts”. Segons Xavi Benlloch, director de l’esdeveniment, el “Ibiza Film Labs” és un projecte que té com a objectiu el desenvolupament de projectes cinematogràfics a la illa. Com a forma de promocionar Eivissa no solament com a lloc idíl·lic per a rodatges, sinó com a lloc d’inspiració. Aquest nou projecte compta amb socis com el productor Kiko Martínez, el músic Jake Keller o l’empresari Kike Sarasola, entre uns altres.
D’altra banda, l’“Ibiza Shorts” és un concurs de curts que permet i facilita que els artistes independents de la illa puguin fer-se un nom. Així doncs, aquest concurs també contribueix a crear un pedrera artística a la illa formada pels futurs directors i creadors de contingut del món cinematogràfic.
Cal considerar que aquest projecte obeeix al fet que les noves generacions marquen tendències de gustos i hàbits culturals molt concretes. La importància que han pres les plataformes de contingut via Netflix o HBO demostren que aquestes generacions necessiten que la indústria s’adapti per acollir els seus gustos, les seves idees i els seus projectes. Benlloch expressa aquest desig dient:
“volem descobrir als quals seran els futurs Tarantino, Coppola o Benicio del Toro, creant un dels millors festivals de curts i comptem amb l’interès de la indústria cinematogràfica per aconseguir-ho. Tenim el calat i el potencial per plantar la llavor i crear un producte, des de la distància, similar a Sundance”.
Vibuk: la connexió entre indústria cinematogràfica i talent artístic.
Cal destacar que el passat mes de juny el IFF va signar un acord de col·laboració amb el portal portal Vibuk, amb l’objectiu de servir de connexió entre la indústria cinematogràfica i el talent artístic. Amb aquest acord pretén ajudar a desenvolupar projectes de postproducció i realització de curts comercials, a més de com a suport entre ambdues marques.
I és que la tecnologia que dia a dia ens va facilitant la vida, també arriba trepitjant fort al món del cinema. Tant és així que un de cada tres càstings a Espanya ja és online, un fet que fins a fa alguns anys era completament inimaginable. Malgrat això, Vibuk no tracta d’eliminar el càsting presencial, però sí servir com a primer filtre, entre moltes altres funcions. Segons l’actor Antonio Banderes “Tots tenim alguna habilitat artística, o algun tret físic característic, i ara, gràcies a Vibuk, els podreu compartir amb la indústria. Pujar el vostre talent a Vibuk, i fer-ho visible dins, i fora de les vostres fronteres.”
D’altra banda, Xavi Benlloch, director del festival. va assegurar que “la missió de Vibuk és donar visibilitat als actors perquè puguin ser contractats i oferir una àmplia varietat de talent artístic a aquells que ho necessiten per als seus projectes. És una plataforma creada per i per a professionals, Antonio Resines, expresident de l’Acadèmia de cinema i actor, es troba entre els seus fundadors”.