Després de l’èxit de la seva primera edició, el Festival de Cine IBIZACINEFEST, amplia horitzons amb la mateixa perspectiva inicial d’apropar el públic al cinema independent, d’autor i a vegades inèdit que no es troba a les sales comercials convencionals.
Com a festival de cinema intenta crear una estructura que permeti al cineasta, la difusió i la distribució de les pel·lícules inscrites i a l’espectador, acostar-se a aquest món a través de tallers, cinefòrums i altres activitats.
Pels cineastes de l’illa, el festival online es planteja com una plataforma de suport i motivació al seu treball, que permet que moltes obres siguin conegudes i difoses per aquest mitjà.
La segona edició del certamen amplia el nombre de dies a una setmana i es celebrarà a Can Ventosa, Cas Serres y Can Jeroni.
IbizaCineFest ha decidit ampliar el seu punt de mira i no només centrar-se en curtmetratges sinó també obrir les portes a llargmetratges de ficció i documentals. Aquesta és una de les principals novetats del festival que se celebrarà a Eivissa entre els propers 22 i 28 de gener. El seu director, Xavier Herrero i els seus col·laboradors porten mesos treballant en la selecció de les pel·lícules, i de les que han triat 66 de 18 nacionalitats, segons va explicar el creador d’aquesta iniciativa.
IBIZACINEFEST és l’únic Festival de cinema a Eivissa que compta amb el reconeixement del Govern Balear (Illenc-Illes Balears Film Commission) i ICAAA.
Aquest suport permet disposar dels 2 principals auditoris d’Eivissa que tenen més qualitat per la projecció i dels locals adequats per a totes les activitats paral·leles al Festival.
Ja hi ha guanyadores de les sis seccions oficials, entre les que es triaran els premis especials del jurat i del públic.
Al palmarès de 2018 trobem la pel·lícula americana ‘Ekaj‘, de Cati González, com a millor llargmetratge, una història d’amor entre dos joves a la deriva, un adolescent ingenu i un estafador. La pel·lícula és un viatge fora de control a la ciutat de Nova York. Ekaj arribarà a conèixer a en Meca que l’acollirà. Meca és un personatge amb SIDA i múltiples problemes propis. Ell es troba sota la influència de drogues i alcohol durant tot el dia, però fins i tot així serà l’única veu de la raó i comprensió per a un desesperançat Ekaj. Naveguen junts per la ciutat en cerca de diners i llocs on allotjar-se. El nucli de la pel·lícula és Ekaj, que creu que trobarà l’amor de la seva vida, un home ric que cuidi d’ella, però acaba trobant els seus somnis destrossats ràpidament. Tot i que Ekaj arriba a prostituir-se per a poder guanyar quelcom de diners, descobreix que és substituïble i que manca del que es necessita per a poder sobreviure a la ciutat. Això unirà a Meca i Ekaj en una amistat verdadera.
Millor curt nacional
Millor curt nacional
Reconegut com el millor curtmetratge nacional pel festival, ha estat el premiat curtmetratge ‘El Becerro Pintado‘, de David Pantaleón, on els que rendeixen homenatge al “Becerro de Oro” basen la seva vida en el materialisme i pretenen obtenir béns i riqueses amb la seva adoració. La mentida i el pillatge es transformen en una pràctica habitual.
Millor documental, Casamance
‘Casamance‘, de la directora Paloma Zapata ha estat premiat com a millor documental. El músic Depedro, decideix viatjar al Senegal seguint les passes de Lamine Konté, un músic que va marcar la seva infància a través de la música que la seva mare escoltava a la cuina de casa. DePedro fa la maleta i s’endinsa en un viatge que el portarà a descobrir els ritmes i músiques africans en un recorregut que el porta fins al sud del seu país, Casamance, b buscant un “griot”, un “explica contes” que toca la kora, instrument de corda a mig camí entra l’arpa i el llaüt.
Millor curt documental
‘Detroit’s Rivera’, de Julio Ramos,com a millor curtmetratge documental, enregistra el procés d’elaboració dels murals que va pintar Diego Rivera a la ciutat de Detroit entre 1932 i 33. Basat en un ampli traball d’arxiu, l’àgil muntatge dels materials fílmics de l’època ofereix una singular aproximació poètica a les relacions subterrànies entre l’art mural, el cinema industrial, el treball febril i les lluites socials durant aquells anys tant moguts i de profunda depressió econòmica. La crítica al fordisme i al model extra-activista-industrial en els quadres que va pintar Frida Kahlo a Detroit (1932) li donen a aquesta pel·lícula-assaig d’investigació un inesperat accent contemporani.
Millor curt experimental
‘Metube2‘, de Daniel Moshel, ha estat escollit com a millor curt experimental. Després que Elfie i el seu fill August aconseguissin demostrar les seves qualitats davant de la càmera web de casa seva a MeTube 1, aquesta estranya parella s’atreveix a sortir al carrer per a presentar la “flashmob opera” més gran, audaç i sexi mai vista a Internet. A Detroit (1932) li donen a aquesta pel·lícula-assaig d’investigació un inesperat accent contemporani.
Millor curt internacional
‘Recall’, com a millor curtmetratge internacional, es desenvolupa durant la dècada dels 80, on el jove Beni passa les vacances amb la seva mare i la seva germana Gilla, en el llac Balaton. Beni troba una càmera de fotos vella i comença a fer fotografies de forma obsessiva. Gilla desapareix de sobte mentre neda a l’aigua. No poden trobar-la però en Beni no abandona la cerca i amb l’ajuda d’un investigador local segueixen buscant-la. Descobreixen que 10 anys abans en el mateix lloc, una nena va desaparèixer en circumstàncies similars, per la qual cosa ambdós senten que la resposta s’ha de buscar més enllà del món racional…
Totes aquestes obres cinematogràfiques seran projectades a l’auditori de Can Ventosa.
Entre els títols més destacats que el públic eivissenc tindrà l’ocasió de gaudir en aquesta edició es troba ‘Time Code‘, que va rebre el 2016, el Palmell d’Or, al millor curtmetratge del Festival de Cannes i va estar seleccionada als Premis Òscar de 2017.
Com a seccions paral·leles trobem: ‘Gran Angular’ amb pel·lícules acompanyades d’un cinefòrum.
‘Spotlight‘, dedicada a un monogràfic sobre un país o una cultura concreta i ‘Eivissa audiovisual’, que mostrarà obres inèdites relacionades amb Eivissa, en especial curtmetratges, i de la que s’encarrega el director eivissenc Enrique Villalonga. A més, el festival començarà amb una mostra dels quatre guanyadors de la primera edició.
El sexisme al cinema espanyol és el tema escollit per a les jornades professionals, que es desenvoluparan el dia 27 a Can Ventosa. Es projectarà “Mujeres y películas. Las Goya” i s’obrirà un debat encapçalat per Adri Galdeano i Luis Miguel Juan Palao, els directors del documental. Els seguirà una taula rodona on es parlarà sobre la producció i distribució.
D’altra banda, hi haurà un monogràfic dedicat a un cineasta, jornades professionals, un taller de vídeo per a nens de 7 a 12 anys impartit per Daniela Cugliandolo i una programació infantil pensada per a nens de 3 a 7 anys.
Durant el Taller teòric-pràctic “CINEMA FET A MA” es plantegen els principis bàsics de la imatge en moviment mitjançant la intervenció plàstica directa sobre el cel·luloide, fent possible fer cinema sense una càmera. Es projectaran en vídeo els exemples de curtmetratges de cinema fet a mà. Es treballarà directament sobre cel·luloide fotograma a fotograma (format Súper 8 mm) amb retoladors, ratllant la pel·lícula i es muntaran els trossos a la manera de talla i enganxa amb una empalmadora. Es projectarà en Súper 8 mm al final del taller amb els resultats dels treballs experimentals i creatius dels participants.
Talleres del festival
El Taller “LOOK CINEMATOGRÀFIC LOW COST” ens explica com obtenir el desitjat look cinematogràfic a partir d’eines digitals de baix cost, A partir de l’experiència de Xavi Herrero amb el seu llargmetratge R.EM., fet amb una càmera Nikon de gamma mitjana, aquest LAB ens introdueix a diversos aspectes bàsics de la Direcció Cinematogràfica i com aplicar-les a la pràctica a càmeres reflex actuals. De manera senzilla, s’aprendrà a ajustar l’obturació i dominar la profunditat de camp, aspecte bàsic en la Direcció Fotogràfica. Aquest taller està dirigit a filmmakers reflex que vulguin ampliar coneixements Cinema-fotogràfics.
D’aquesta manera, el format del Festival IBIZACINEFEST és viu tot l’any i a la seva web es poden consultar les noves seleccions i tota la informació sobre les cinc Seccions Oficials i de com avancen les seccions paral·leles i altres activitats.
Per a més informació sobre el festival es pot consultar https://www.ibizacinefest.com/.